menu

Liiketoiminta-alueet:

{{displayStock}}

Kalmar

Kalmar on satamien, terminaalien, jakelukeskusten ja raskaan teollisuuden kestävien lastinkäsittely­ratkaisujen globaali markkinajohtaja.

Kalmarin juuret ovat syvällä suomalaisessa ja ruotsalaisessa teknisessä osaamisessa, mutta sen organisaatio koostuu monista menestyksekkäistä toiminnoista ympäri maailman.

Kalmarin tarina alkoi nosturinvalmistuksella 1800-luvulla Alankomaissa ja jatkui jakelutraktoreiden tuotannolla Pohjois-Amerikassa 1900-luvun puolivälissä. 2000-luvulla Kalmarin painopiste siirtyi Aasian ja Tyynenmeren alueelle, joka on tullut entistä tärkeämmäksi liiketoiminnan menestykselle.

Nykyään Kalmar on satama-automaation ja energiatehokkaan lastinkäsittelyn edelläkävijä, joka ainutlaatuisella tavalla kykenee yhdistämään eri terminaaliprosessit saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Huhtikuussa 2023 Cargotec tiedotti, että yhtiön hallitus on päättänyt tutkia ja aloittaa prosessin selvittääkseen sen ydinliiketoimintojen Kalmarin ja Hiabin mahdollista eriyttämistä kahdeksi itsenäiseksi yhtiöksi. Cargotecin tarkoituksena olisi eriyttää Kalmar uudeksi listatuksi yhtiöksi Cargotecin osittaisjakautumisella. Lisätietoa eriyttämisestä on täällä.

Kalmarin historia

Cargotecin Kalmar-liiketoiminta-alue alkoi muotoutua vuonna 1997, kun Partek Oyj osti Suomen valtiolta Oy Sisu Ab:n. Partekin hankinta oli strategisesti tärkeä, sillä Sisu oli kolme vuotta aiemmin ostanut suomalaisen Valmet Oy:n materiaalinkäsittelyliiketoiminnan. Sisun liiketoimintaan kuuluivat muun muassa kontinkäsittelylaitteet, raskaat haarukkatrukit ja terminaalitraktorit.

Samana vuonna Partek hankki osake-enemmistön ruotsalaisesta kontinkäsittelylaitteita valmistavasta Kalmar Industries AB:stä. Sisu Terminal Systems yhdistettiin Kalmar Industriesin kanssa, joka oli listautunut Ruotsin pörssiin vuonna 1994. Kalmar Industriestä tuli Partekin täysin omistama tytäryhtiö vuonna 2000, jolloin sen osakkeiden noteeraus lopetettiin.

Vuonna 2001 Kalmaria vahvistettiin entisestään ostamalla kaksi hollantilaista yhtiötä, konttinosturi- ja -lukkivalmistaja Nelcon B.V.:n sekä huoltopalveluyhtiö Groot-Hensen B.V. Nelconin, joka on perustettu jo vuonna 1883.

Strategisesti merkittävä askel otettiin vuonna 2011, kun Cargotec osti johtavan pohjoisamerikkalaisen terminaalien toiminnanohjausjärjestelmien toimittajan, Naviksen. Naviksen teknologia vahvistaa Kalmarin johtavaa asemaa satama-automaatiossa.

Merkittäviin pääavauksiin vuonna 2012 kuului Tampereelle avattu teknologia- ja osaamiskeskus. Kalmar panostaa keskuksessa voimakkaasti energiatehokkaiden, turvallisten ja älykkäiden koneiden sekä automaatioratkaisujen kehittämiseen.

Cargotecin Kiinaan perustetun Rainbow Cargotec Industries Co Ltd (RCI) -yhteisyrityksen toiminta alkoi loppuvuonna 2012. Yritys tekee mm. mobiilipukkinostureita (RTG) Kalmarin asiakkaille.

Vuonna 2015 Kalmar ja Navis lanseerasivat satamateollisuuden ensimmäisen integroidun automaatioratkaisun, Kalmar OneTerminalin, joka yhdistää ohjelmistojärjestelmät, koneet ja palvelut saumattomasti käyttöönottoprojektissa.

Vuonna 2016 Cargotec osti ohjelmistoyritys Interschaltin tukeakseen XVELA:n kasvua johtavana merikuljetusalan yhteistyöohjelmistona.

Vuonna 2018 Cargotec perusti JCE Invest AB:n kanssa kuivan irtotavaran käsittelyyn erikoistuneen yhteisyrityksen. Jatkossa uusi yhteisyritys omistaa Cargotecin tarjonnasta aiemmin Kalmariin kuuluneen Siwertell AB:n. Siwertell on maailman johtava laivoihin ja maakuljetuksiin tarkoitettujen purkaimien, siirrettävien satamapurkaimien, laivojen lastausjärjestelmien, mekaanisten ja pneumaattisten kuljetinjärjestelmien sekä irtotavaraterminaaliratkaisujen tarjoaja. Samana vuonna, noudattaen Kalmarin strategiaa keskittyä konttisatamien, raskaan teollisuuden ja jakelun segmentteihin, Kalmar myi maastokäyttöön tarkoitettujen materiaalinkäsittelylaitteiden liiketoiminnan eli Kalmar Rough Terrain Centerin (KRTC) Yhdysvalloissa texaslaiselle sijoittajaryhmälle ja toimivalle johdolle.

Cargotec tiedotti helmikuussa 2020 päätöksestään arvioida Navis-liiketoimintansa strategisia vaihtoehtoja tunnistaaksen parhaat mahdollisuudet Naviksen tulevan kehityksen tukemiseksi. Maaliskuussa 2021 Cargotec tiedotti myyvänsä Navis-ohjelmistoliiketoiminnan  Piilaaksossa toimivalle Accel-KKR-sijoitusyhtiölle 380 miljoonan euron velattomaan kauppahintaan. Heinäkuussa 2021 Cargotec tiedotti saattaneensa Navis-ohjelmistoliiketoiminnan myynnin päätökseen.

Joulukuussa 2021 Kalmar lunasti lupauksensa täyssähköisestä tuotevalikoimasta tuomalla markkinoille kolme uutta täysin sähkökäyttöistä konetta – sähköisen Kalmar-konttikurottajan, raskaan sarjan Kalmar-sähkötrukin ja sähköiaen Kalmar Ottawa -terminaalitraktorin.

Maaliskuussa 2022 Cargotec tiedotti täsmentävänsä strategiaansa. Yhtiö kertoi keskittyvänsä kestävään ja kannattavaan kasvuun ydinliiketoiminnoissa Hiabissa ja Kalmarissa. Cargotec ilmoitti myös suunnitelmasta vetäytyä Kalmarin raskaiden nostureiden liiketoiminnasta. Marraskuussa 2022 Cargotecin hallitus päätti, että MacGregor ei tulevaisuudessa kuulu Cargotecin portfolioon.

Huhtikuussa 2023 Cargotec tiedotti, että yhtiön hallitus on päättänyt tutkia ja aloittaa prosessin selvittääkseen sen ydinliiketoimintojen Kalmarin ja Hiabin mahdollista eriyttämistä kahdeksi itsenäiseksi yhtiöksi. Cargotecin tarkoituksena olisi eriyttää Kalmar uudeksi listatuksi yhtiöksi Cargotecin osittaisjakautumisella. Lisätietoa eriyttämisestä on täällä.

Helmikuussa 2024 Cargotec tiedotti, että Cargotecin hallitus on hyväksynyt jakautumissuunnitelman Kalmarin eriyttämiseksi uuteen pörssilistattavaan yhtiöön.

Mitä mieltä olet sivustosta?